Raahesalin lämpiö

Woimala

Kuntoutumisen tiellä

Päihderiippuvuus on diagnosoitava sairaus koodilla F10. Siitä huolimatta riippuvuus katsotaan edelleen omaksi syyksi, se luo stigmaa ja häpeää. Kuntoutumiseen tarvitaan yhtä aikaa oma motivaatio ja riittävä tuki; nämä eivät aina kohtaa. Woimala tarjoaa kuntoutujille paikan kuntoutua rauhassa, omat tavoitteet huomioiden. Kuntoutujat sanovat Woimalan olevan heille kuin toinen koti, jossa saa olla oma itsensä eikä ongelmainen.

Luovat toiminnat ovat osa kuntoutumista tukevia menetelmiä. Niiden pohjalta idea näyttelyyn lähti. Taide ei ole sitä, että osaa piirtää tai maalata. Taiteen avulla luodaan uutta minää riippuvaisen minän tilalle. Taide eheyttää ja näyttää mahdollisuuksia, sen avulla luodaan uusia unelmia.

Halusimme koota näyttelyn, joka avaa Woimalan ovia mutta vie myös kuntoutumisen maailmaan. Sitä maailmaa ei ole ilman riippuvuuksien maailmaa. Kuntoutumisen tien on tarkoitus pysäyttää ja saada miettimään, että päihderiippuvainen ei ole valinnut sitä maailmaa vaan se maailma on valinnut riippuvaisen. Jokainen riippuvainen on ollut pieni lapsi täynnä unelmia ja väärien valintojen kautta ne unelmat ovat hautautuneet tai kadonneet käsien ulottumattomiin.

Kuntoutuminen on tunteiden tunnistamista ja oman persoonan löytymistä. Kuntoutumista tukee pysähtyminen ja toivon löytyminen. Ihminen löytää itsensä uudelleen ja näkee itsensä levollisena unikuvien kautta.

Kuntoutumiseen auttaa myös eläimet. Rontti on yksi Woimalan suurista hahmoista ja ansaitsee oman kollaasin. Ei ole kuntoutujaa, joka ei Ronttia rakastaisi. Eläinavusteinen terapia on ottamassa isompaa jalansijaa kuntoutumisessa ja keskittymisessä muuallakin, meillä sen nimi on Rontti.

Näyttelyn on tarkoitus olla pieni palanen meidän maailmasta. Siitä maailmasta, millaisena ihmiset, jotka ovat jo löytäneet oman pohjansa, sen nyt kokevat. Tähän hetkeen ei olla tultu ruusuista tietä, mutta tämä on yksi unelman toteutus. Oma kädenjälki kaikkien nähtävillä, oman tarinan avaaminen muille. Taidetta on lauseet, kuvat, kengänjälki, kosketus, pysähtyminen ja hento siveltimen veto. Tarkoitus on koskettaa ja puhuttaa. Saada tuntemaan.


Marraskuu:

Maritta Lindberg: maalauksia


Joulukuu 2021-tammikuu 2022
6.12.2021-27.1.2022

Päivi Kurola

Aino Maria's Art 

Päivi Kurolan kuvataidetta: Uusi Per Gynt -kokoelma sekä muita tauluja vuosien varrelta. 


Pidätämme oikeudet muutoksiin